Дослідження та реалізація жестових інтерфейсів у контексті автомобільних систем - Мельник, Святослав Олександрович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Метою роботи є дослідження існуючих систем жестового керування, їх переваг та недоліків та розробка і впровадження системи жестового керування комп'ютером із використанням технологій машинного навчання у контексті автомобільних систем. Об’єкт дослідження: процес взаємодії користувача з комп’ютером за допомогою жестів. Предмет дослідження: програмне забезпечення, що забезпечує розпізнавання жестів користувача та їхню інтерпретацію для виконання команд. Для досягнення поставленої мети було виконано наступні кроки: а) аналіз предметної галузі, включаючи існуючі технології розпізнавання жестів, методи машинного навчання, що використовуються для аналізу рухів, та сучасні інструменти для їхньої реалізації; б) проектування та реалізація системи, здатної розпізнавати жести в реальному часі та трансформувати їх у команди для управління комп’ютером; в) тестування розробленої системи у різних умовах для оцінки її стабільності, точності та продуктивності. Для реалізації була обрана мова програмування Python, бібліотеки OpenCV та MediaPipe для обробки відеопотоку, а також TensorFlow для класифікації жестів. Перспектива роботи полягає у створенні гнучкої системи, яку можна використовувати для різних задач: від управління комп’ютером до інтеграції з іншими пристроями, такими як телевізори чи системи розумного дому.
Keywords: жестове керування; модель; програмні засоби; розпізнавання жестів; машинне навчання; алгоритми