Найкращі екологічні рішення в галузі видобування корисних копалин ( на прикладі металевих руд ) - Олексюк, Анна Григорівна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Встановлено, що найбільшого негативного впливу на навколишнє середовище має відкритий спосіб видобування корисних копалин; показано, що найбільш негативного впливу на навколишнє середовище завдає відкритий спосіб видобування металевих руд; з’ясовано, що для зменшення негативного впливу на довкілля в сучасних технологіях видобутку металевих руд застосовують штучний інтелект, магнітне поле; визначено, що в Україні інноваційні технології на свої шахтах застосовує «Запорізький залізорудний комбінат»; з’ясовано, що на сьогодні існує недосконала система екологічного законодавства в сфері поводження із відходами видобувної галузі. Прогнозні припущення щодо розвитку об’єкта дослідження – пошук найкращих та найефективніших методів зменшення негативного впливу гірничо-видобувної галузі на навколишнє середовище.
Keywords: метал; руди; викиди; забруднення; рішення; екологічні; видобування