Інтелектуальне керування двигуном постійного струму - Барсуков, Дмитро Олександрович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2021)
Об’єкт роботи – процес керування двигуном постійного струму. Предмет роботи – система автоматичного керування двигуном постійного струму з ПІД-регулятором. Мета роботи – покращення якості перехідного процесу системи керування двигуном постійного струму з ПІД-регулятором за рахунок оптимізації параметрів регулятора методом рою часток. Проведено аналіз двигуна постійного струму як об’єкту керування, що виявив причини широкого розповсюдження цих двигунів у промисловості. Виконано аналіз інтелектуальних методів оптимізації систем керування, що показав перспективність біологічно натхненних методів оптимізації, до яких відносяться генетичний, мурашиний алгоритми, метод рою часток тощо. Побудовано математичну модель двигуна постійного струму у вигляді передаточної функції. Засобами Simulink синтезовано ПІД-регулятор для керування двигуном постійного струму. Для оптимізації параметрів ПІД-регулятора методом рою часток у якості цільової функції обрано мінімум від квадрати помилки керування. На мові MATLAB написано програму за допомогою якої проведено оптимізацію параметрів синтезованого ПІД-регулятора. Результати моделювання показали, що оптимізований регулятор забезпечує значну кращу якість роботи системи керування двигуном постійного струму.
Keywords: двигун постійного струму; система керування; ПІД-регулятор; оптимізація; метод рою часток