Пристрiй для вимiрювання деформацiї елементiв конструкцiй великих розмiрiв - Левтеров, Андрiй Iванович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2019)
Пристрій для вимірювання деформацій елементів конструкцій великих розмірів містить лазер, фотоприймач та блок обробки і реєстрації. До складу пристрою також введені оптичний коліматор, вузол розгортки, блок комутації та n-1 фотоприймачів, які являють собою n послідовно розташованих датчиків деформації, що знаходяться на опорах, розташованих на деякій певній рівній відстані один від одного по горизонталі впродовж конструкції, жорстко закріплених на конструкції, що деформується. Перший і n-ий фотоприймачі, лазер, з'єднаний через оптичний коліматор з вузлом розгортки лазерного променя винесені за межі конструкції, що деформується. Всі n фотоприймачі знаходяться на одній висоті над поверхнею конструкції, що деформується, а лазер, коліматор і вузол розгортки знаходяться на протилежному боці конструкції на тій же висоті від горизонтальної поверхні конструкції напроти фотоприймачів, чутлива поверхня яких повернута в напрямку вузла розгортки. Вузол розгортки здійснює розгортку лазерного променя у горизонтальній площині по поверхні датчиків деформації, а блок комутації з'єднаний з блоком обробки і реєстрації.
Keywords: Вимiрювальна технiка