Особливості складання розділу ііі фінансового плану «Взаємовідносини з бюджетом» - Непран, А. В.; Осьмірко, І. В.; Тимченко, І. Є.; Nepran, A.; Os’mirko, І.; Timchenko, I. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Мета – розробка третього розділу фінансового плану підприємства «Взаємозв’язки із бюджетом» для підприємства на загальній системі оподаткування. Методика дослідження. Для досягнення поставленої мети у дослідженнях були використані такі загальнонаукові та спеціальні методи і прийоми дослідження: методи узагальнення та абстрагування ― для визначення порядку розробки фінансового плану. Результати. У третьому розділі «Взаємовідносини із бюджетом» відображаються: платежі в державний та місцеві бюджети ― податок на додану вартість, податок на прибуток, єдиний податок, податок на доходи фізичних осіб та ін.); асигнування із бюджету (на фінансування капітальних вкладень, приросту оборотних засобів, дослідні роботи, виплати різниці у цінах, державні дотації тощо. На прикладі підприємства – звичайного платника податку наведено порядок розрахунку кожного із трьоїх основних податків. Суми, які сплачуються до бюджету, обчислювалися на основі планів з прибутку, кошторису витрат, а також з урахуванням термінів сплати податків відповідно до податкового законодавства. Так, наприклад, податок на прибуток за І квартал звітного року в розмірі 196,1 тис. грн сплачувася у травні (до 30-го числа) звітного року. Такий порядок розрахунків забезпечує відносну точність встановлення суми податків та зборів порівняно із традиційними методами, які припускають дуже великі помилки при розрахунках. Практична значущість. Порядок розрахунку ІІІ розділу фінансового плану може використовуватися на як основа для складання балансу доходів та видатків підприємства.
Features of compiling the section of the financial plan "Relationships with the budget"
Keywords: фінансовий план; податок на доходи фізичний осіб; податок на прибуток; податок на доходи фізичних осіб; financial plan; personal income tax; income tax; 336.64; https://doi.org/10.30977/PPB.2226-8820.2024.33.115