Дослідження схем організації дорожнього руху на перехресті вул. Академіка Павлова – Салтівське шосе – вул. Семиградська - Солошко, Іван В'ячеславович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2021)
Об'єкт дослідження – стан дорожнього руху на перехресті вул. Академіка Павлова – Салтівське шосе – вул. Семиградська. Предмет дослідження – схеми організації дорожнього руху на регульованому перехресті. Мета роботи – підвищення ефективності організації та безпеки дорожнього руху на регульованому перехресті. Метод дослідження – аналітичний, системного аналізу, натурні спостереження. Отримані результати: розроблено та обґрунтовано два варіанти схем щодо поліпшення організації дорожнього руху на перехресті вул. Академіка Павлова – Салтівське шосе – вул. Семиградська. Розглянуті існуючі форми і методи організації дорожнього руху. Проведено оцінку організації світлофорного регулювання. Заходи по удосконаленню дорожнього руху є доцільними, так як дозволяють знизити кількість дорожньо-транспортних пригод. Рекомендації щодо впровадження: Запропоновано організацію трифазної схеми світлофорного регулювання з окремою фазою для лівоповоротних потоків, розширення проїжджої частини на одну смугу руху шириною 3,5 м з боку вул. Семиградська та Салтівське шосе, обладнання перехрестя технічними засобами регулювання руху. Запропоновані заходи можуть бути використані при реконструкції даного перехрестя.
Keywords: організація дорожнього руху; перехрестя; дорожньо-транспортна пригода; затримки транспортних засобів; світлофорний цикл