Теоретичні та практичні основи активного балансування акумуляторів електромобілів за допомогою BMS JK-B2A8S20P - Іноземцев, Дмитро Володимирович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Мета роботи: підвищення безпеки, довговічності та ефективності літій-іонних акумуляторних батарей електромобілів за рахунок їх активного балансування. Об’єкт роботи: процес активного балансування акумуляторних батарей електромобілів. Предмет дослідження: модель активного балансування літій-іонних акумуляторних батарей в MATLAB/Simulink та практичне балансування батарей електромобілів за допомогою BMS JK-B2A8S20P. Дипломна робота присвячена обґрунтуванню необхідності активного балансування літій-іонних акумуляторних батарей електромобілів, виконаний аналіз останніх досліджень. Побудовані дві моделі активного балансування літій-іонних акумуляторів з номінальною напругою 3,7 В і номінальною ємністю 5,4 А·год протягом 40 с в MATLAB/Simulink без зовнішнього джерела електричної енергії та із зовнішнім джерелом. Проведено практичне балансування батарей електромобілів Nissan Leaf за допомогою системи керування BMS JK-B2A8S20P. Розглянутий приклад підключення системи керування BMS до акумуляторної батареї, що складається з 4-х елементів. Розглянути питання охорони праці. За результатами дослідження сформульовані висновки.
Keywords: акумулятор; балансування; батарея; електромобіль; енергоємність; модель; напруга; система керування акумуляторними батареями; стан заряду