Удосконалення технології утилізації автомобільних компонентів - Голуб, Олександр Віталійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Метою дослідження є удосконалення технології утилізації автомобільних компонентів. Об’єктом дослідження є процес утілізації автомобільних компонентів. Предметом дослідження є утилізаціі металевих автомобільних компонентів і акумуляторних батарей. У першому розділі виконано аналіз стану і проблем утилізації автомобільних компонентів, шляхи реалізації системи авторециклінгу в країнах з розвиненим автомобілебудуванням і в Україні. У другому розділі виконано удосконалення методу і технології утилізації компонентів ВЕА з чорних металів. Зроблено вибір обладнання і устаткування для підготовки металобрухту ВЕА до переплавці. Показано особливості утилізації брухту і відходів металів ВЕА за допомогою шредерів. Третій розділ присвячений особливостям утилізаціі відпрацьованих автомобільних акумуляторних батарей. Приведено головні етапи технологічного процесу утилізації АКБ і виконано обґрунтування еколого-економічної необхідності вторинної переробки АКБ автомобілів.
Keywords: АВТОМОБІЛЬ; УТІЛІЗАЦІЯ; АВТОМОБІЛЬНІ КОМПОНЕНТИ; АВТОРЕЦИКЛІНГ; ЧОРНИЙ МЕТАЛ; АКУМУЛЯТОРНА БАТАРЕЯ