Оцінка впливу структури циклу світлофорного регулювання на ефективність управління на локальному перехресті - Кошелєв, Андрій Іванович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Мета роботи – визначення оптимального числа фаз та циклу світлофорного регулювання транспортних та пішохідних потоків на локальному перехресті вулично – дорожньої мережі. Об’єкт дослідження – рух транспортних та пішохідних потоків на перехресті вулично-дорожньої мережі. Предмет дослідження – параметри транспортного потоку при зміні режиму управління на перехресті. Робоча гіпотеза – пропускна здатність вулично-дорожньої мережі може бути оцінена затримками руху на перехрестях, які залежать від інтенсивності транспортних та пішохідних потоків та зміною режиму управління. Методи дослідження: аналітичний, імітаційне моделювання. Основною проблемою міських доріг є затори які виникають на перехрестях вулично – дорожніх мереж, які і обмежують пропускну здатність. На перехрестях регульованого руху пропускна здатність перехрестя залежить від оптимізації налаштувань режимів світлофорного регулювання В рамках даної роботи розглядається питання оцінки та аналізу величини фактичних стартових затримок руху транспортних засобів на регульованому перетині вулично – дорожньої мережі за рахунок застосування засобів імітаційного моделювання.
Keywords: організація дорожнього руху; перехрестя; світлофорне регулювання; транспортний потік; пішохідний потік; затримки транспортних засобів