Об'ємна твердість при наноіндентуванні сталі : монографія - Мощенок, Василь І.; Пімонов, Ігор; Мощенок, Андрій В. (LAMBERT Academic Publishing, 2025)
Монографія присвячена комплексному аналізу методів визначення твердості металів та сплавів, із особливим акцентом на об’ємній твердості при наноіндентуванні сталі сферо-конічним індентором. У роботі детально розглянуто методи Брінелля, Віккерса, Роквелла та об’ємної твердості, а також особливості відновленої та невідновленої твердості. Представлено нові підходи до розрахунків об’ємної твердості у нано- та мікродіапазонах, описано прилад для вимірювань та авторську програму для обробки отриманих результатів. Експериментальна частина містить діаграми індентування сталевих зразків різної твердості та результати розрахунків об’ємної твердості. Встановлено кількісні параметри прямого розмірного ефекту (ISE) зі збільшенням навантаження під час індентування у нано- та мікродіапазонах, а також зафіксовано значне перевищення відновленої твердості над невідновленою — до 57%. Наведені у монографії висновки мають практичне значення для оцінки механічних властивостей матеріалів, особливо у сфері нанотехнологій та інженерії.
Keywords: машинобудування; технологія виробництва