Ресурсозбереження при виробництві та безпека матеріалів на основі мінеральних в’яжучих : конспект лекцій - Хоботова, Е. Б. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2026)
У конспекті лекцій висвітлено теоретичні та практичні аспекти ресурсозбереження й екологічної безпеки при виробництві будівельних матеріалів на основі мінеральних в’яжучих. Розглянуто методику визначення цінності промислових відходів як вторинної сировини, основні технології їх утилізації та вплив на властивості готової продукції. Особливу увагу приділено нормативній базі у сфері охорони навколишнього середовища, раціональному використанню ресурсів у конкретних регіональних умовах та аналізу технологічних схем виробництва. Видання розраховане на здобувачів ступеня бакалавра спеціальності «Хімічні технології та інженерія» і містить завдання для самоконтролю.
Keywords: ресурсозбереження; мінеральні в’яжучі речовини; будівельні матеріали; промислові відходи; утилізація; екологічна безпека; хімічні технології; вторинна сировина; технологічні схеми; раціональне природокористування