Автоматизована обробка результатів інженерно-геодезичних вишукувань на ділянці автомобільної дороги Т-14-24 Сколе – Славське км 1+190 – км 1+390 - Таєнко, Олексій Юрійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Об’єкт дослідження – процес виконання та обробки даних інженерно-геодезичних вимірювань для лінійних споруд, на прикладі конкретної ділянки автомобільної дороги. Мета роботи – обробка результатів інженерно-геодезичних вимірювань для лінійних споруд, на прикладі конкретної ділянки автомобільної дороги, відповідно до чинних нормативних вимог. Метод дослідження – аналіз науково-технічної інформації, що базується на літературних джерелах, нормативних документах та довідковій літературі. Галузь застосування полягає у проведенні інженерно-геодезичних вимірювань. У результаті розробки кваліфікаційної роботи було виконано опис характеристик об’єкта інженерно-геодезичних вимірювань та ділянки робіт, визначено положення пунктів опорної геодезичної мережі. Також проведено аналіз законодавства та нормативних актів України щодо інженерно-геодезичних вимірювань, аналіз методів та технологій виконання комплексу таких вимірювань. Крім того, було проведено аналіз програмного забезпечення Digitals та Topocad для обробки польових інженерно-геодезичних вимірювань, а також технології побудови цифрової моделі місцевості на основі результатів інженерно-геодезичних вимірювань. Завершальним етапом була побудова цифрової моделі місцевості за результатами інженерно-геодезичних вимірювань у програмному комплексі Topocad.
Keywords: інженерно-геодезичні вишукування; автомобільна дорога; топографічне знімання; автоматизація обробки результатів; ЦММ; ЦМС; ЦМР