Дослідження впливу методів заряду на відновлення свинцево-кислотних акумуляторів - Пліско, Валентин Сергійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Мета роботи – підвищення терміну експлуатації стартерних акумуляторних батарей за рахунок визначення оптимальних методів їх заряду. Об'єкт роботи – процес відновлення акумуляторних батарей різних типів. Предмет роботи – методи заряду акумуляторних батарей. Актуальність роботи присвячена питанням забезпечення ефективної тривалої безвідмовної роботи акумуляторної батареї автомобіля за рахунок її легкої та ефективної зарядки. Автомобільна акумуляторна батарея, через зростаючу кількість електронних систем, підлягає підвищеному розряду, а міський режим експлуатації автомобіля з частими запусками і короткими поїздками не дозволяє повністю відновлювати її заряд, що в свою чергу призводить до незворотної втрати ємності. Тому для подовження терміну експлуатації акумуляторної батареї потрібно час від часу підзаряджати її методами заряду, що сприяють їх відновленню та розчиненню сульфату свинцю. Визначення таких методів заряду дозволить створити універсальний зарядний пристрій для заряду та відновлення АКБ. В роботі проаналізовано типи, параметри, характеристики та особливості функціонування акумуляторних батарей. Розглянуто процеси, що впливають на працездатність акумуляторної батареї, проведено дослідження методів заряду та проаналізовано існуючі зарядні пристрої, визначено їх переваги та недоліки. Запропоновано структурну схему зарядного пристрою акумуляторних батарей, проведено і обґрунтовано вибір її структурних елементів. Проведено часткове моделювання роботи схеми електричної зарядного пристрою. Проведено експериментальне дослідження впливу методів заряду на стан АКБ. Виконано економічне обґрунтування запропонованих технічних рішень.
Keywords: акумуляторна батарея; заряд АКБ; розряд АКБ; зарядний пристрій; інтелектуальний зарядний пристрій АКБ