Спосiб визначення експлуатацiйних властивостей рiдини з використанням спектрального аналiзу та iмпедансу - Федченко, Владислав Володимирович; Тернюк, Микола Емануiлович; Наглюк, Михайло Iванович; Наглюк, Iван Сергiйович; Дмитрук, Iван Андрiйович (My University, 2013)
1. Спосіб визначення експлуатаційних властивостей рідини, який полягає в тому, що досліджувану рідину розміщують між двома основними електродами, на які подають електричний струм і визначають величину падіння напруги, який відрізняється тим, що подачу електричного струму крізь рідину здійснюють електричними сигналами у вигляді імпульсу, циклу пар різнополярних імпульсів або серії імпульсів, в процесі подачі електричного струму змінюють форму імпульсів, їх амплітудно-частотні та фазові характеристики, тривалість сигналу у вигляді імпульсу, циклу пар різнополярних імпульсів та серії імпульсів визначають, відповідно, по залежностях: Tc≥Ti≥tн+ta+tc, (1) Tc≥Tц≥2Ti+tв+tn, (2) Тс≥(Тц*n)≥((2Ti+tв+tn)*n), (3) вимірюють повний комплексний електричний опір (імпеданс) рідини, визначають амплітудні та фазові спектри відгуків на сигнали, по співвідношеннях яких судять про експлуатаційні властивості рідини, де Ті, Тц і Тс - тривалості імпульсу, циклу пари імпульсів та серії імпульсів відповідно, с; tн, ta, tс, tв, tn - тривалості часу (в секундах) наростання імпульсу, максимальної амплітуди імпульсу, спаду імпульсу, витримки між імпульсами всередині циклу і витримки між парами циклів імпульсів відповідно; n - кількість циклів імпульсів в сигналі. 2. Спосіб за п. 1, який відрізняється тим, що форма імпульсу в сигналі прямокутна, трапецеїдальна, являє собою нерівносторонню трапецію, трикутна, дзвоноподібна або експоненційна. 3. Спосіб за п. 1, який відрізняється тим, що додаткові електроди розміщують між основними електродами, площини додаткових електродів встановлюють перпендикулярно площинам основних електродів, паралельно площинам основних електродів або один із пари основних електродів суміщають з одним із додаткових електродів.
Keywords: матерiалознавство