Проект будівництва об’їзду зсувної ділянки автомобільної дороги Маріуполь – Урзуф з км 8+300 до км 12+300 - Скоморохов, Дмитро Олександрович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2021)
Об’єкт дослідження – умови руху на запроектованій ділянці автомобільної дороги загального користування та міцність конструкції дорожнього одягу. Мета роботи – розробити проєкт будівництва автомобільної дороги з детальним розрахунком міцності зчеплення між асфальтобетонними шарами та аналізом умов руху. Метод дослідження – використання існуючих програмних комплексів, нормативних документів та літературних джерел стосовно розробки проекту будівництва ділянки автомобільної дороги та розрахунку міцності дорожніх одягів. Використання відомих рішень лінійної теорії пружності для моделювання напружень в конструкції дорожнього одягу. В результаті розробки дипломної роботи виконано: обґрунтування необхідності будівництва обходу зсувонебезпечної ділянки автомобільної дороги та збір вихідних даних, техніко-економічної характеристики району будівництва; аналіз функціональних можливостей та області застосування систем автоматизованого проектування автомобільних доріг; проектування траси, поздовжнього та поперечного профілів; проектування штучних споруд у вигляді водопропускних труб; розробку заходів з організації дорожнього руху; розрахунок конструкції дорожнього одягу з оцінкою міцності зчеплення між асфальтобетонними шарами; оцінку умов руху за коефіцієнтами аварійності та безпеки руху.
Keywords: автомобільна дорога; дорожній одяг; критерій міцності; міцність зчеплення; поздовжній профіль; система автоматизованого проектування