Вибір раціональної технології організації доставки останньої милі в м. Харків для e-commerce - Троян, Михайло Вадимович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
В роботі запропоновано методику з вибору раціональної технології доставки останньої милі в системі e-commerce. Результати оцінки ефективності запропонованих рішень свідчать про те, що впровадження схеми доставки вантажів (відправлень) до поштоматів через мікро-хаб та використання електромобілів на останньому плечі доставки дозволило знизити питомі витрати на доставку 1 кг вантажу в середньому на 2,63 грн порівняно з прямою доставкою. Завдяки раціональному розміщенню мікро-хабу (центр ваги Зони 3), сумарний денний пробіг у зоні доставки скоротився до 18,67 км для обслуговування 11 точок. Загальний річний економічний ефект при обсязі перевезень 1218 т становить 3218448 грн. Отриманий ефект свідчить про підвищення ефективності доставки останньої милі та відповідає сучасним вимогам сталого розвитку міської логістики. Результати дослідження можуть бути використані в роботі поштових операторів та транспортних компаній при плануванні та організації доставки вантажів останньої милі.
Keywords: доставка; остання миля; мікро-хаб; e-commerce; витрати; ефект