Антикризове управління на підприємствах малого та середнього бізнесу - Мирошниченко, Юрій Вікторович; Вдовіченко, Анна Сергіївна; Мирошниченко, Юрий Викторович; Вдовиченко, Анна Сергеевна; Myroshnychenko, Yurii; Vdovichenko, Anna (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2020)
Мета: узагальнення методичних рекомендацій щодо антикризового управління вітчизняними підприємствами малого та середнього бізнесу. Відповідно до поставленої мети було визначено наступні завдання: дослідити сутність поняття «антикризового управління» та підходи до його визначення; узагальнити науково-практичні рекомендації щодо адаптації принципів антикризового управління на підприємствах малого та середнього бізнесу. Методика дослідження: для досягнення поставленої в роботі мети були використані такі загальнонаукові та спеціальні методи і прийоми дослідження: методи порівняння, систематизації та узагальнення, абстрактно-логічного аналізу. Результати: виявлено причини й особливості кризового стану підприємств на кожному етапі їх життєвого циклу; на основі аналізу наукових джерел встановлено сутність поняття «антикризове управління» та запропоновано авторське визначення даного терміну. Виявлено основні підходи до антикризового управління та визначено основні завдання антикризового управління на підприємствах малого та середнього бізнесу. Наукова новизна: виділено принципи антикризового управління, які, на відміну від існуючих, враховують специфіку підприємств малого та середнього бізнесу і сприятимуть посиленню їх позицій на ринку в умовах нестабільності економічного становища в Україні. Практична значущість: практична значущість наукових результатів статті полягає в тому, що впровадження пропозицій, розроблених за результатами дослідження, на підприємствах малого та середнього бізнесу сприятиме підвищенню ефективності господарської діяльності підприємств на всіх етапах життєвого циклу в умовах нестабільності економічного становища в Україні.
Антикризисное управление на предприятиях малого и среднего бизнеса
Anti-crisis management in small and medium business enterprises
Keywords: малий та середній бізнес; криза підприємства; причини кризового стану підприємств; життєвий цикл підприємств; антикризове управління підприємством; малый и средний бизнес; кризис предприятия; причины кризисного состояния предприятий; жизненный цикл предприятий; антикризисное управление предприятием; small and medium business; crisis of enterprise; reasons for crisis state of enterprises; enterprises life cycle; anti-crisis management of enterprise; 339.3; 10.30977/PPB.2226-8820.2020.24.0.119