Удосконалення організації перевезення пасажирів на міських маршрутах автобусами ВАТ „РАП - 15607". Частина 1. Підвищення якості обслуговування пасажирів на міському маршруті №7 Басівщина-Млинівська - Смирнов, Євген Володимирович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
Об'єкт дослідження – процес перевезення пасажирів на маршруті № 7 «Басівщина-Млинівська» у місті Рівному. Мета роботи – підвищення якості обслуговування пасажирів на маршруті №7 за рахунок впровадження ефективних технологічних рішень. Метод дослідження – аналітично-практичний, математичний. В результаті аналізу літературних та Інтернет-джерел встановлено, що серед заходів з підвищення рівня якості перевезень респонденти вважають забезпечення дотримання розкладу руху (21,8 %) та покращення умов проїзду (69,6 %). Для обраного автобусу Богдан-А069.21 розраховано середній статичний та динамічний коефіцієнти використання місткості, які склали 0,81 та 0,88, відповідно, що на 58,8 % перевищує коефіцієнти використання місткості при експлуатації на маршруті наявного автобусу ЗАЗ-А07. Виходячи з величин пасажиропотоків за годинами доби, визначено максимальну кількість автобусів для роботи на маршруті, яка дорівнює 6 одиницям, тоді як мінімальна – 3 одиницям. Встановлено, що для раціональної організації руху на маршруті 3 автобуса мають працювати у двозмінному режимі, а 3 – у перерваному. Визначено необхідну кількість водіїв, яка склала 11 чоловік, та складено графік їх роботи з урахуванням вимог щодо організації їх праці. Можливо отримати позитивне значення економічного ефекту у розмірі 0,49 грн на одного пасажира за рахунок зменшення собівартості. Сумарний час роботи автобусів на маршруті можливо скоротити на 8 авто. годин. Сфера застосування: пасажирські підприємства автомобільного транспорту. Керівництво ВАТ «РАП – 15607» прийняло до розгляду питання щодо впровадження результатів дослідження в IIІ кварталі 2024 р.
Keywords: анкета; витрати; водій; ефект; маршрут; обстеження пасажиропотоків; попит; сегментування; якість