Дослідження інноваційної активності поліграфічних підприємств в Україні - Шабан, К. С.; Shaban, Kateryna (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2017)
У статті наведено аналіз промислових підприємств, які займалися інноваційною діяльністю в Україні протягом 2011 -2015 рр. Подано визначення терміну «інноваційна активність» та відповідно проаналізовано інноваційну активність підприємств в промисловості та переробній промисловості за основними показниками - інноваційні процеси, інноваційні види продукції, організаційні інновації, маркетингові інновації. Досліджено структуру джерел фінансування інноваційної діяльності промислових підприємств України та їх динаміку протягом 2011-2015 рр. Розглянуто впровадження різних видів інновацій поліграфічних підприємств та визначено обсяг реалізованої інноваційної продукції підприємствами поліграфічної сфери діяльності. Досліджено обсяг та структуру витрат поліграфічних підприємств України на інноваційну діяльність та обсяг фінансування інноваційної діяльності поліграфічних підприємств. Здійснено аналіз придбання нових технологій (в Україні та за її межами) підприємствами поліграфічної сфери діяльності. Визначено причини низької інноваційної активності вітчизняних підприємств, серед яких є недостатність інноваційних ресурсів, слабкий попит на інновації, низький розвиток техніко-технологічного рівня виробництва, тенденції монополізації економіки тощо. Запропоновано основні фактори, які будуть сприяти формуванню інноваційної активності поліграфічних підприємств. Проведений аналіз інноваційної активності поліграфічних підприємств України дає нам можливість спрогнозувати майбутній інноваційний розвиток даних підприємств, визначити найближчі можливі зміни та перспективи.
Investigation of innovative activity of polygraphic enterprises in Ukraine
Keywords: інноваційна активність; ринок поліграфічної продукції; обсяги виробництва інноваційної продукції; обсяг фінансування інноваційної діяльності; innovation activity; market of printing products; volumes of production of innovative products; amount of financing of innovation activity; 330.341.1