Дослідження методів забезпечення продуктивності та масштабованості веб-платформ із комбінованим контентом - Степанов, Герман Володимирович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Об’єкт дослідження – процеси забезпечення продуктивності та масштабованості веб-платформ з комбінованим мультимедійним контентом. Предмет дослідження – методи оптимізації завантаження контенту, кешування даних, балансування навантаження та інтеграції зовнішніх сервісів у веб-системах з високим трафіком. Мета роботи – розробка та дослідження ефективних методів оптимізації продуктивності веб-систем, які поєднують різнотипний контент (відео-стрімінг, текстову інформацію), на прикладі веб-платформи Anidesu. У роботі було проаналізовано існуючі методи оптимізації продуктивності веб-платформ з комбінованим контентом. На основі аналізу було спроектовано архітектуру веб-платформи Anidesu з використанням сучасних технологій: SvelteKit для клієнтської частини, Rust для серверної частини та MongoDB для збереження даних. Розроблено та впроваджено методи кешування, балансування навантаження та оптимізації відео-стрімінгу з використанням протоколу HLS (HTTP Live Streaming) для адаптивного потокового відтворення. Проведено тестування продуктивності системи та виконано порівняльний аналіз результатів оптимізації.
Keywords: вебплатформа; продуктивність; масштабованість; кешування; відео-стрімінг; HLS; Adaptive Streaming; Rust; балансування навантаження; Anidesu