Вплив видимості технічних засобів регулювання на безпеку дорожнього руху - Чернишова, Дар’я Радиківна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2022)
Мета дослідження – підвищення безпеки дорожнього руху за умови забезпечення видимості дорожніх знаків. Об’єкт дослідження – дорожній рух на вулично-дорожній мережі міста. Предмет дослідження – параметри схеми розташування технічних засобів регулювання. Методи дослідження: аналітичні методи досліджень, теорія планування експерименту та моделювання за допомогою програми Statistika 6.0. У роботі визначено закономірності зміни відстані видимості технічних засобів регулювання на проїзній частині в залежності від її топології та швидкості, яка дозволена на ділянці за допомогою планування експерименту. Проведено повнофакторний експеримент, у результаті якого отримано моделі зміни відстані видимості технічних засобів регулювання від параметрів швидкості руху та кількості смуг руху. Встановлено, що основним фактором, що впливає на відстань видимості технічних засобів регулювання є швидкість руху. Отримані двофакторні моделі дозволяють планувати схеми розташування технічних засобів регулювання з урахуванням реальних параметрів транспортного потоку. Рекомендації з впровадження: результати роботи можуть бути застосовані при реконструкції вулично-дорожньої мережі та удосконаленні організації дорожнього руху у м. Лисичанськ. Область застосування – проектування схем організації дорожнього руху на вулично-дорожній мережі міст.
Keywords: безпека дорожнього руху; вулично-дорожня мережа; технічні засоби регулювання дорожнього руху; параметри розміщення дорожніх знаків