Аналіз ефективності рециклінгу автомобілів, які відпрацювали свій термін в сучасних умовах України - Марапулець, Богдан Ігорович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
Одними з найбільш великотоннажних відходів у всьому світі є автомобілі після закінчення терміну їх експлуатації. У 64 країнах світу діють національні системи авторециклінгу. В Україні галузь промисловості по утилізації автомобілів лише починає зароджуватися. В даний час відсутні спеціальні закони, які стимулюють збір і вторинну переробку автомобілів, автомобільних компонентів. Вирішення проблеми утилізації автотранспортних засобів дозволило б Україні отримати істотне додаткове джерело доходу в бюджет, зменшити звалища відходів та зробити нові робочі місця для українців. Для оцінки екологічної та економічної можливості організації системи авторециклінгу в Україні на перших стадіяах необхідно провести оцінку матеріальних ресурсів, які знаходяться в найбільш поширених в Україні старих автомобілях та можливості їх вторинної переробки в сучасних умовах України.
Keywords: авторециклінг; коефіцієнт утилізації; коефіцієнт рециклінгу; автомобільні компоненти