Автомобільний двигун потужністю 56 кВт на базі двигуна 4Ч 7,75 /7,35. - Чачхалія, Меджит Отарович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
Об`єктом дослідження є бензиновий двигун МеМЗ-317, модернізований у газовий ДВЗ 4Ч 7,75/7,35, який застосовується в якості силового агрегату, для приводу електрогенератора пересувної електростанції. Мета роботи полягає в підвищенні надійності і поліпшенні екологічних показників робочого процесу газового двигуна 4Ч 7,75 /7,35 застосуванням системи нейтралізації відпрацьованих газів для зменшення викидів забруднюючих речовин в навколишнє середовище. В роботі розроблено проект двигуна для приводу електрогенератора пересувної електростанції, на базі модернізованого двигуна 4Ч 7,75/7,35 з фазовим розподільним впорскуванням газу. Проведено вибір основних конструктивних і режимних параметрів двигуна. Виконано розрахунок робочого процесу двигуна, динамічний розрахунок, розрахунок на міцність поршня, шатуна, колінчастого валу. Наведено техніко-економічне обґрунтування доцільності впровадження газової системи в народне господарство, а також зроблено аналіз робочих умов при його проектуванні з точки зору охорони праці.
Keywords: робочий процес; нейтралізація відпрацьованих газів; тепловий і динамічний розрахунок; розрахунок на міцність поршня; розрахунок на міцність шатуна; розрахунок на міцність колінчастого вала; економічне обгрунтування; охорона навколишнього середовища