Критерії оцінки ефективності контролю працівників підприємства - Ачкасова, Л. М.; Ачкасова, Л. Н.; Аchkasova, L. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2019)
Функція контролю є однією з основних функцій управління і забезпечує досягнення організацією поставлених цілей. Це витратна функція, тому питання оцінки ефективності контролю є актуальними. Будь-яка оцінка потребує визначення певних вимог, за якими вона має оцінювати об’єкти, явища, ситуації тощо. Такими вимогами є критерії. Тому мета статті – обґрунтування переліку критеріїв ефективного контролю. У статті визначені аспекти, у яких розглядається контроль з точки зору різних дослідників. Різноманітність аспектів пояснюється складністю й багатогранністю завдань, які стоять перед контролем. Для обґрунтування системи критеріїв ефективного контролю роботи персоналу підприємства наведений алгоритм їх розроблення. Далі були розглянуті аспекти поняття ефективного контролю та визначено авторське бачення цього поняття. На наш погляд, визначення критеріїв необхідно пов’язувати з принципами ефективного контролю та враховувати особливості контролю роботи персоналу підпри-ємства. У статті були розглянуті основні критерії ефективного контролю, які запропоновані дослідниками з цього питання: відповідність характеру процесу, який контролюється; економічність; гнучкість і простота; орієнтація на результати та стратегічна спрямованість. У статті набула подальшого розвитку система критеріїв ефективного контролю за рахунок доповнення наявної системи іншими критеріями з урахуванням основних принципів ефективного контролю: залучення до здійснення контролю співробітників; неперервність та регулярність проведення; винагорода за досягнення стандартів та про-зорість контролю. Оцінка ефективності контролю за допомогою отриманої системи критеріїв полягає у визначенні значущості кожного з них у загальній системі та розроб-ленні шкали оцінювання. Запропонована система критеріїв дозволить оцінювати ефективність контролю роботи персоналу підприємства всебічно й об’єктивно, ураховуючи особливості роботи кожної категорії персоналу. Це в свою чергу забезпечить підприємству досягнення поставлених цілей, бо це є основною метою функції контролю.
Критерии оценки эффективности контроля работников предприятия
Criteria for evaluating efficiency of the enterprise employees control
Keywords: контроль; ефективність контролю; контроль роботи персоналу; критерії ефективності контролю; принципи контролю; контроль; эффективность контроля; контроль работы персонала; критерии эффективности контроля; принципы контроля; control; efficiency of control; personnel control; criteria of control efficiency; control principles; 656.073