Математичне моделювання системи векторного керування асинхронним приводом мостового крана з нечітким регулятором з метою підвищення енергоефективності - Залятов, Артем Фаритович; Закір’я, Роман Русланович; Бережна, Олена Валеріївна; Малигіна, Світлана Валеріївна; Zaliatov, Artem; Zakiria, Roma; Berezshna, Olena; Malyhina, Svetlana (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
У статті вирішено актуальне науково-технічне завдання підвищення енергоефективності системи керування асинхронними електроприводами підйомно-транспортного обладнання підприємств машинобудівної галузі, зокрема мостових кранів, що визначаються високим рівнем динамічного навантаження як за механічними, так і за електромагнітними показниками. З метою порівняльного аналізу ефективності систем керування здійснено комп’ютерне моделювання векторного керування асинхронним електроприводом з використанням пропорційно-інтегральних та нейрорегуляторів на основі нечіткої Fuzzy-логіки. Наведено результати моделювання та визначено переваги застосування системи векторного керу вання з нечітким нейрорегулятором щодо асинхронного електропривода мостового крана, зокрема підвищення енергоефективності роботи та зниження динамічних навантажень за умови різких змін сигналу керування із забезпеченням високої точності процесу керування.
Mathematical modeling of the vector control system of the asynchronous drive of the bridge crane with a fuzzy-controller for the purpose of increasing energy-efficiency
Keywords: система керування; нейрорегулятор; векторне керування; асинхронний електропривод; control system; neuroregulator; vector control; asynchronous electric drive; 681.5:629.3; 10.30977/BUL.2219-5548.2024.104.0.22