Розробка комбінованого способу модифікування наплавленого металу у процесі відновлення деталей машин - Удовіченко, Валерій Юрійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2022)
Виконано дослідження комбінованого методу нанесення модифікуючих покриттів при відновленні та зміцненні їх робочої поверхні в експлуатації. Оцінку структуроутворення проводили металографічною оптичною, мікроскоелектронною методикою, а також теоретичним описом оптико-математичним методом. На підставі теоретичних та експериментальних досліджень надані рекомендації з використанням магнітної складової детонаційної шихти від утилізації боєприпасів, яка відрізняється тим, що вона містить більше тонких кисневих включень заліза (FeO, Fe2O3, Fe3O4), які покривають дисперсну алмазну фракцію. Одночасно у конгломератах зерен такої шихти є і наноалмази з пластичними покриттями та алмази в ній подрібнюються в процесі багаторазової детонації. Враховуючи цю різницю, знайдені додаткові напрями використання магнітної частки шихти при модифікуванні відновлюючих покриттів.
Keywords: алмазна фракція; модифікування; наплавлення; зміцнюючи покриття; структуроутворення; неоднорідність; взаємодія фаз; експлуатаційна стійкість