Дослідження роботи буферних пристроїв при зіткненнях мостового крану в/п 20/5 т. - Головінов, Іван Вадимович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Об’єкт дослідження – буферні пристрої мостового крану в/п 20/5 т під час наїзду на упори. Мета роботи – аналіз існуючих конструкцій буферних пристроїв, оцінка їхньої ефективності та визначення параметрів модернізованої конструкції для забезпечення плавного гальмування крана. Метод дослідження – аналітично–графічний. Проведено класифікацію буферних пристроїв (пружинних, гідравлічних, комбінованих). Визначено динамічні навантаження, що виникають під час наїзду крана на буфери різних типів. Запропоновано модернізовану конструкцію пружинно-гідравлічного буфера, яка дозволяє зменшити ударні навантаження на 30%. Встановлено оптимальні параметри роботи буферних пристроїв для мостового крану в/п 20/5 т. Практична значущість – модернізація буферних пристроїв забезпечує підвищення безпеки та надійності роботи мостових кранів. Прогнозні припущення щодо розвитку об’єкта дослідження – подальше вдосконалення комбінованих буферних пристроїв із використанням новітніх матеріалів.
Keywords: мостовий кран; буферні пристрої; динамічні навантаження; наїзд на упори; модернізація