Розробка навігаційної системи управління мобільним роботом - Чаплигін, Максим Андрійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Сучасні мобільні роботи можуть самостійно рухатися в просторі навколо них і виконувати необхідні завдання, використовуючи свої маніпулятори. Використання робототехніки в різних сферах, що вимагають вирішення спеціальних завдань, передбачає оптимізацію методів взаємодії між людьми і роботами. Проведено дослідження розробки навігаційної системи управління мобільним роботом (МР), технічних засобів контролю параметрів зовнішнього середовища та обміну інформації керування. Об'єктом є управління мобільним роботом. Предметом є розробка навігаційної системи управління мобільним роботом. Мета роботи - підвищення ефективності керування МР за рахунок розробки навігаційної системи. Методи дослідження базуються на аналітичному аналізі, методів навігації роботів, компютерному моделюванні робочого процесу. У роботі проаналізовано сучасні підходи до розробки систем управління мобільними роботами. Обрано елементну базу навігаційної системи: датчики, модуль сполучення, контролер. Обгрунтовано метод навігації, розроблено структуру системи управління. Промодельовано в програмному комплексі навігаційну систему управління МР.
Keywords: алгоритм; датчик; двигун; ефективність; мобільний робот; програма; навігація; робототехнічний комплекс; оптимізація; траєкторія