Аналіз впливу державного регулювання на господарську діяльність підприємства - Прокопенко, М. В.; Костенко, Ю. В.; Prokopenko, M. V.; Kostenko, Y. O. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Мета дослідження полягає у вивченні теоретичних та практичних аспектів впливу державного регулювання на господарську діяльність підприємств, аналізі ефективності існуючих регуляторних механізмів та розробці рекомендацій щодо вдосконалення державної політики для підвищення конкурентоспроможності та економічної ефективності підприємств в сучасних умовах господарювання. Методика дослідження. У процесі дослідження використано методи системного аналізу, порівняльного аналізу зарубіжного досвіду, а також кількісного та якісного аналізу впливу регуляторних заходів на діяльність підприємств. Особливу увагу приділено застосуванню сучасних методів аналізу для оцінки впливу змін у регуляторному середовищі на основні показники господарської діяльності підприємств. Результати дослідження. Основним завданням дослідження було визначення чинників, що стримують розвиток підприємств через регуляторні бар’єри, та обґрунтування напрямів оптимізації регуляторного середовища. Виявлено, що надмірне регуляторне навантаження, складність дозвільних процедур і часті зміни в законодавстві є ключовими перешкодами для бізнесу. На основі аналізу розроблено пропозиції щодо спрощення податкової системи, цифровізації регуляторних процесів та гармонізації законодавства з міжнародними стандартами. Наукова новизна. Наукова новизна дослідження полягає у розробці теоретико-практичних засад удосконалення регуляторної політики, спрямованої на зниження адміністративного навантаження на підприємства та підвищення їхньої конкурентоспроможності. Запропоновано новий підхід до оцінки впливу державного регулювання на діяльність підприємств за допомогою оптимізації зв’язку підприємство - держава. Практичне значення отриманих результатів. Результати дослідження можуть бути використані для вдосконалення регуляторної політики та створення сприятливих умов для розвитку бізнесу. Практична сторона дослідження дозволяє застосовувати розроблені методики оцінки впливу регуляторних заходів для підвищення ефективності управління господарською діяльністю підприємств та формування державної політики, орієнтованої на зростання економіки.
Analysis of the impact of state regulation on the economic activities of the enterprise
Keywords: державне регулювання; господарська діяльність; регуляторна політика; підприємства; адміністративне навантаження; конкурентоспроможність; цифровізація; оптимізація; аналіз; state regulation; economic activity; regulatory policy; enterprises; administrative burden; competitiveness; digitalization; optimization; analysis; 346.54; https://doi.org/10.30977/PPB.2226-8820.2024.33.176