Дослідження процесу рекуперації енергії гібридним транспортним засобом - Гармаш, Микола Сергійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Метою роботи є підвищення ефективності використання енергії гібридною силовою установкою за допомогою підвіски транспортного засобу на основе електромеханічних перетворювачів. Об'єктом дослідження є процес перетворювання енергії електромеханічними перетворювачами – амортизаторами транспортного засобу. Показано, що існуючи в наступний час недоліки можливо усунуто ТЗ с ГСУ змішанного тип, використанням в конструкції підвіски ЕМП-електроамортизаторов і системи управління приводу допоміжного обладнення. Запропонована імітаційна модель ТЗ з ГСУ, яка дозволяеє встановити взаємозв’язок між механічними і електричними параметрами ТЗ, джерелами енергії (ДВЗ, електродвигуном, генератором і акумуляторною батареєю) і системами управління. Робота ЕМП-амортизатора у складі підвіски ТЗ підтверджує можливість і доцільність отримання електричної енергії при демпфування коливань. Енергія, що отримується з ЕМП-амортизатора, залежить від швидкості руху транспортного засобу і параметрів нерівності дороги.
Keywords: транспортний засіб; рекуперація; електромеханічні перетворювачі-амортизатори; розрахункові схеми; моделювання