Удосконалення організації перевезень швидкопсувних вантажів автомобілями ТОВ «Міранна» - Шмаков, Олександр Володимирович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
Об'єкт дослідження – процес перевезень молочної продукції автомобілями ТОВ «МІРАННА» на маршруті м. Глобине - м. Дніпро – м. Павлоград. Мета роботи – удосконалення організації перевезення молочної продукції автомобілями ТОВ «Міранна» на маршруті м. Глобине - м. Дніпро – м. Павлоград за рахунок впровадження ефективних технологічних рішень. Метод дослідження – аналітично-практичний, математичний. В результаті аналізу літературних та Інтернет-джерел встановлено, що найбільшу питому вагу (65 %) від загального обсягу номенклатури вантажів, що перевозить ТОВ «Міранна» складають молочні продукти на маршруті м. Глобине – м. Дніпро – м. Павлоград, що відносяться до швидкопсувних вантажів. Для запропонованого автопоїзду VOLVO FH13 + Thermo King V-300 max10 та спеціалізованого автомобіля КаМАЗ для роботи на маршруті м. Глобине - м. Дніпро – м. Павлоград проведено розрахунок ТЕП. Встановлено, що VOLVO FH13 розвиває швидкість 50 км/год., що більша на 10 км/ год. ніж у автомобілів КАМАЗ; час у наряді при застосуванні VOLVO FH13 зменшується на 2,74 години в порівнянні з автомобілем КаМАЗ. Встановлено, що під час виконання НРР доцільно використовувати автомобільний навантажувач АП 4020, оскільки він має більшу за електричний навантажувач технічну продуктивність (33,7 та 28,9 т/год. відповідно). Розраховано економічний ефект у розмірі 891,81 гривень за оберт. Технологічний ефект у розмірі 4,8 т/год досягається при використанні під час виконання НРР автомобільного навантажувач АП 4020. Сфера застосування: вантажні підприємства автомобільного транспорту. Керівництво ТОВ «Міранна» прийняло до розгляду питання щодо впровадження результатів дослідження в IIІ кварталі 2024 р.
Keywords: витрати; маршрут; міжміське сполучення; навантажувально-розвантажувальні роботи; продуктивність; швидкопсувні вантажі; ефект