Статистичний аналіз впливу цінового фактору на формування доходів від реалізації сільськогосподарських тварин на переробні підприємства - Непран, А. В.; Ларін, В. І.; Nepran, A.; Larin, V. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Мета. Cтатистичний аналіз впливу цінового фактору на доходи суб’єктів господарювання від реалізації сільськогосподарських тварин на переробні підприємства. Методика дослідження. Для досягнення мети застосовувалися статистичні методи дослідження: індексний метод – при визначенні динаміки зростання цін, методи факторного аналізу – при обчисленні впливу окремих факторів на доходи від реалізації аграрної продукції. Результати. В статті зроблений кількісний аналіз впливу окремих факторів на зміну доходів від реалізації аграрної продукції сільськогосподарськими товаровиробниками. Встановлено, що при реалізації ВРХ ціновий фактор позитивно (крім 2022 р.) позитивно вплинув на збільшення доходів суб’єктів господарювання. В 2021 та в 2024 р. ціновий фактор компенсував втрату доходів від скорочення обсягів реалізації ВРХ переробним підприємствам. Так, у 2024 р. приріст доходів від реалізації тварин на переробні підприємства становив 401,3 млн грн, що за абсолютним значенням значно перевищувало втрати доходів від реалізації тварин (-342,1 млн грн). Аналогічна ситуація спостерігалася і в 2021 р. У 2023 р. частка приросту доходів від зростання цін склала 55,4 %. В той же час при реалізації птиці ціновий фактор практично не вплинув на доходи сільськогосподарських підприємств. Практична значимість. Отримані результати кількісного аналізу впливу факторі вна зміну доходів від реалізації аграрної продукції можуть бути використані при обгрунтуванні розмірів державної допомоги сільськогосподарським товаровиробникам, які спеціалізуються на виробництві продукції тваринництва.
Statistical analysis of the influence of the price factor on the formation of income from the sale of agricultural animals to processing enterprises
Keywords: ціновий фактор; доходи від реалізації продукції сільського господарства; темп зростання цін; price factor; income from the sale of agricultural products; price growth rate; 338.4; https://doi.org/10.30977/PPB.2226-8820.2025.34.168