Поліпшення експлуатаційних властивостей робочих поверхонь деталей двигунів внутрішнього згоряння - Брусов, Сергій Олександрович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2021)
Мета роботи – поліпшити фізико-механічні характеристики та властивості оксидних шарів, а також продуктивність їх синтезу методом мікродугового оксидування (МДО), на алюмінієво-кремнієвих сплавах (силумінах). Об'єкт дослідження – оксидний шар і процес його отримання методом МДО на Al-Si-сплавах, що проводиться в електроліті з добавкою нанодисперсного діоксиду кремнію SiO2. Предмет дослідження – макроструктура, хімічний склад, шорсткість, мікротвердість, зносостійкість оксидних шарів, а також продуктивність їх синтезу на силумінах методом МДО в електролітах з добавкою наночастинок SiO2. В дипломній роботі вирішені наступні завдання: – отримані зразки оксидних шарів на силумінах АК9пч і АК12пч при різних концентраціях добавки наночастинок SiO2 в електроліті; – виявлений вплив добавки наночастинок SiO2 в електроліті на продуктивність процесу синтезу оксидних шарів; – встановлені залежності хімічного складу і структури оксидного шару, морфологія його поверхні від добавки в електроліті наночастинок SiO2; – виявлений вплив добавки наночастинок SiO2 в електроліті намікротвердость і ізносостойкость оксідних шарів, сформованих на Al - Si –сплавах. На основі аналізу та узагальнення результатів сформульовані рекомендації для промислового застосування запропонованого способу МДО, визначені напрямки подальших досліджень в цій області.
Keywords: циліндро-поршнева група; гільза циліндрів; структура; міцність; наночастинки sio2; мікродугове оксидування