Обґрунтування параметрів діагностування газових форсунок для забезпечення ефективної роботи автомобільного ГБО - Смикалов, Леонід Ігорович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Об’єкт дослідження – елементи газобалонного обладнання автомобіля, призначені для дозованої подачі газоподібного палива у впускний тракт двигуна внутрішнього згоряння. Мета роботи – зниження витрат при експлуатації автомобілів, що працюють на стислому природному газі. Метод дослідження – аналіз технічної літератури, аналітичні методи дослідження, а також використані теоретичні методи математичного вирішення і аналізу. У межах роботи проаналізовано вплив основних параметрів газових форсунок на ефективність роботи автомобільного ГБО. Визначено перелік параметрів, які доцільно використовувати для діагностики (наприклад, час відкриття/закриття, рівномірність подачі палива, опір обмотки та інші). Запропоновано рекомендації щодо проведення діагностичних процедур, а також наведено можливі засоби підвищення точності вимірювань. Робота спрямована на вдосконалення методик технічного обслуговування ГБО для зменшення витрат палива, покращення динамічних характеристик автомобіля та зниження шкідливих викидів у навколишнє середовище.
Keywords: автомобіль; газобалонне обладнання; стислий природний газ; характеристики; паливо; двигун; діагностика; газові форсунки; експлуатаційна надійність