Проектування мульдозавалочного крану вантажопідйомністю 5/20, вистотою підйому крюка 18 м, колони 1,25 м, число хитання хобота 14 за хвилину - Соколенко, Павло Максимович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Мета роботи – Розробити проект мульдозавалочного крана з зазначеними параметрами, який забезпечуватиме високу ефективність, надійність та безпеку при експлуатації в умовах промислового виробництва. Метод дослідження – аналітично-графічний, розрахунковий. Кваліфікаційну роботу присвячено проектуванню мульдозавалочного крана, яке передбачає врахування таких основних аспектів, як оптимізація вантажопідйомності, зменшення ваги конструкції, підвищення надійності та довговічності елементів крана. Основними дефектами, що можуть погіршувати функціонування та ефективність мульдо завалочного крана, є недостатня міцність конструкційних елементів, знос механічних вузлів та системи керування, а також недостатня стійкість до корозійних впливів. Досліджено, що крани з високими показниками надійності та ефективності мають добре розроблену конструкцію, що враховує всі можливі навантаження та експлуатаційні умови. Показано, що використання високоякісних матеріалів та новітніх технологій у виробництві суттєво знижує ризик виникнення дефектів та підвищує загальну продуктивність крана. Прогнозні припущення щодо розвитку об’єкта дослідження включають пошук нових матеріалів з підвищеною стійкістю до зношування та корозії, а також удосконалення систем автоматичного керування. Розглянуті питання охорони праці, визначення економічної ефективності.
Keywords: Мульдозавалочний кран; розрахунки механізмів підйому та пересування; визначення навантажень; визначення продуктивності; оцінка техніко-економічного рівня; заходи з техніки безпеки та охорони праці.