Обґрунтування вибору параметрів тунелепрохідницького комплексу при щитовій проходці перегінного тунелю - Комісаренко, Ілля Миколайович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
В роботі розглянуто та проаналізовано типи сучасних тунелепрохідницьких машин, вплив ґрунтово-геологічних та гідрогеологічних умов району будівництва на вибір виду ТПМК загалом, та безпосередньо типу активного привантаження забою. Розглянуто основні принци підбору механізованого щитового роторного тунелепрохідницького комплексу з активним привантаженням забою та проведений розрахунок сучасними методами гранично допустимого тиску забою.
Keywords: щит; механізований тунелепрохідницький комплекс (ТПМК); активний тиск привантаження забою; ґрунтово-геологічні умови будівництва; перегінний тунель метрополітену