Дослідження робочого процесу прискорювального клапану пневматичного приводу гальм транспортного засобу категорії N3 - Воронін, Ілля Олексійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Об΄єкт дослідження - робочий процес прискорювального клапану пневматичного приводу гальм транспортного засобу категорії N3. Мета роботи - удосконалення робочого процесу прискорювального клапану пневматичного приводу гальм транспортного засобу категорії N3. У кваліфікаційній роботі виконано комплексне дослідження пневматичного гальмового приводу транспортних засобів категорії N3 з метою підвищення його швидкодії та ефективності. Проведено аналіз схем гальмового керування та пневматичних апаратів, у яких застосовується прискорювальний клапан, визначено його функціональне призначення та вплив на процес передавання тиску в гальмових магістралях. Показано, що використання прискорювального клапана є доцільним для зменшення затримок спрацювання гальм у важких вантажних автомобілях. Отримані результати підтвердили підвищення швидкодії та стабільності гальмового приводу, а також практичну цінність розробленої моделі для подальшої оптимізації пневматичних гальмівних систем транспортних засобів категорії N3.
Keywords: гальмове керування; прискорювальний клапан; регулятор гальмівних сил; модулятор регулювання тиску