Дослідження ефективності гальмування тривісного транспортного засобу обладнаного антиблокувальною системою - Дігтяр, Віталій Вікторович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Об'єкт дослідження - процес гальмування тривісного транспортного засобу в аварійному режимі. Мета роботи – дослідження ефективності гальмування тривісного транспортного засобу в аварійному режимі. Предмет дослідження – робоча гальмова система тривісного транспортного засобу. Методи дослідження включають аналіз гальмівної системи та оцінку ефективності гальмування транспортного засобу, дослідження автоматизованої системи регулювання гальмівного зусилля та її компонентів, а також дискових гальмівних механізмів із пневматичним приводом. Проведено математичне та імітаційне моделювання процесу гальмування автомобіля, оснащеного антиблокувальною системою, що працює в адаптивному режимі. У роботі виконано всебічний аналіз гальмівної системи тривісного транспортного засобу з антиблокувальною системою, яка може працювати в адаптивному режимі, а також систем регулювання гальмівного зусилля з детальним вивченням їх компонентів. Досліджено ефективність гальмування коліс транспортного засобу у випадках виходу з ладу одного чи декількох контурів гальмівного приводу. Проведено моделювання ефективності гальмування тривісного транспортного засобу в аварійних умовах. Створена модель може бути застосована в навчальному процесі.
Keywords: гальмування; модулятор тиску; гальмовий механізм; тривісний транспортний засіб