Методичні засади оцінювання фінансового потенціалу суб’єкта господарювання - Роєнко, В. В.; Карпенко, А. В.; Roienko, Victoria; Karpenko, Anna (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2015)
У статті обґрунтовано, що формування фінансового потенціалу підприємства є динамічним процесом, що передбачає швидке реагування на зміни мінливого зовнішнього середовища та активну взаємодію з іншими учасниками ринку з метою прийняття раціональних управлінських рішень. Визначено, що рівень фінансового потенціалу підприємства залежить від ресурсного забезпечення (сукупності власних, позикових та залучених фінансових ресурсів та можливостей щодо їх нарощення для забезпечення розширеного відтворення підприємства) та організаційно-управлінського забезпечення (сукупності умов, що створені на підприємстві для ефективної роботи працівників виробничої та адміністративної сфери, для забезпечення зацікавленості персоналу в підвищенні ефективності його роботи та формування позитивного іміджу підприємства на ринку). У статті визначено релевантні ендогенні та екзогенні фактори впливу на формування фінансового потенціалу підприємства. Запропоновано науково-методичний підхід до оцінювання фінансового потенціалу підприємства з використанням таксономічного методу, що передбачає побудову еталонного вектора. Практична реалізація передбачає виконання наступних етапів: формування інформаційної бази оцінювання показників, які прямо або опосередковано впливають на рівень фінансового потенціалу підприємства; нормалізація системи показників; визначення вагових коефіцієнтів для кожного із функціональних блоків фінансового потенціалу підприємства з використанням правила Фішберна; встановлення еталонних кількісних характеристик фінансового потенціалу; кількісна та якісна оцінка рівня фінансового потенціалу. Запропонований підхід дозволяє ідентифікувати внутрішні його можливості та виявити приховані резерви з метою підвищення ефективності діяльності підприємства.
Methodological principles of evaluation company’s financial potential
Keywords: фінансовий потенціал; таксономічний метод; фінансова стійкість; ліквідність; еталон; financial potential; taxonomic method; financial stability; liquidity; benchmark; 658.155.012.7