Вплив температури на поведінку композито-бетону: чисельне моделювання - Ротт, Н. О.; Пілюгін, Є. Д.; Rott, Nataliia; Piliuhin, Yevhenii (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
У роботі наведено результати числового моделювання термомеханічної поведінки бетонних елементів, армованих склопластиковою арматурою (GFRP), з метою визначення рівня їхньої вогнестійкості. Розрахунки здійснено о в програмному комплексі ANSYS у послідовній постановці: спочатку розв’язувалася задача теплопровідності за стандартною кривою ISO 834, після чого результати використовувалися для статичного аналізу. Матеріальні властивості бетону, GFRP та інтерфейсу «FRP-бетон» враховувалися як температурно-залежні, а відмова визначалась за температурними, деформаційними й адгезійними критеріями. Отримані температурно-часові залежності й профілі через товщу бетону довели ефективність захисного шару на початкових етапах нагрівання. Зазначено, що деградація властивостей GFRP розпочинається за температури склування (~120 °C) і стає критичною в інтервалі 200–250 °C, що визначає втрату несної здатності. Доведено, що бетон зберігає залишкову міц-ність довше за ніж композитну арматуру.
Effect of temperature on the behavior of compo-site concrete: numerical modeling
Keywords: FRP reinforcement; GFRP; fire resistance; composite materials; concrete; thermo-mechanical analysis; numerical modeling; ANSYS; material degradation.; 620.22:539.3:536:004.94; 10.30977/BUL.2219-5548.2025.110.0.24