Порівняльна характеристика підходів до визначення змісту економічної безпеки підприємства - Остроухов, О. В. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2013)
За допомогою системного підходу досліджено понятійний апарат економічної безпеки суб’єктів господарювання та з використанням методів аналізу та синтезу здійснено визначення поняття «економічна безпека підприємства». Запропоновано порівняльну характеристику наукових підходів до визначення поняття економічної безпеки підприємства та визначено зміст пропонованого автором підходу. Запропоновано авторській підхід до визначення поняття економічної безпеки підприємства, що акцентує увагу на використання можливостей зовнішнього середовища з метою забезпечення реалізації стратегічних інтересів підприємства через виявлення можливостей у зовнішньому середовищі та знаходження способів їхнього втілення. Використання підходу дозволяє підприємству побудувати стратегію взаємодії із суб’єктами зовнішнього середовища (конкурентної або партнерської) в залежності від того, яку роль ця взаємодія відіграє у реалізації стратегічних інтересів підприємства. Адже в умовах ринкової економіки підприємство може бути конкурентноздатним, якщо воно вміє ефективно пристосовувати свою діяльність до зовнішнього середовища, вчасно виробляти попереджувальні заходи на вплив різних факторів або вчасно використовувати можливості, надані зовнішнім середовищем.
Keywords: економічна безпека; характеристика; визначення; зовнішнє середовище; стратегічні інтереси; 658:351.863