Пристрій подачі повітря у двигун внутрішнього згоряння - Авраменко, Андрій Миколайович; Афонін, Валентин Миколайович; Воробйов, Дмитро Володимирович; Воронков, Олександр Іванович; Дмитрієв, Ілля Андрійович; Єфремов, Андрій Олександрович; Манойло, Володимир Максимович; Нікітченко, Ігор Миколайович; Подригало, Михайло Абович; Протектор, Денис Олегович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Пристрій подачі повітря у двигун внутрішнього згоряння містить компресор для стиснення повітря, накопичувач стисненого повітря, як мінімум один інжектор для вдування повітря у циліндр двигуна внутрішнього згоряння. Містить фільтр очищення повітря, розташований на вході у компресор, пристрій для відділення мастила та вологи з повітря, розташований на виході з компресора та пов'язаний з накопичувачем стисненого повітря, пристрій для редукування тиску повітря, теплообмінник для охолодження повітря та підігрівач повітря, розташовані між накопичувачем стисненого повітря та інжектором, причому пристрій для редукування тиску повітря та інжектор пов'язані з електронним блоком управління. Пристрій містить додаткову ємність об'ємом від 0,1 до 5 робочих об'ємів циліндра двигуна, крізь яку проходить стиснене повітря з пристрою для відділення мастила й вологи з повітря до накопичувача. Додаткова ємність містить штучний цеоліт з розміром гранул від 0,05 до 30 мм для затримання азоту у стисненому повітрі і електромагнітний клапан для випуску накопиченого азоту із цеолітів за сигналом від електронного блока управління.