Комбiнована силова установка автотранспортного засобу - Воронков, Олександр Iванович; Нiкiтченко, Iгор Миколайович; Глушкова, Дiана Борисiвна; Карпенко, Володимир Олександрович; Варавiна, Олена Павлiвна; Назаров, Артем Олександрович; Тесленко, Едуард Вiкторович; Смiрнова, Наталiя Володимирiвна; Шубiн, Богдан В'ячеславович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2019)
Комбінована силова становка (КСУ) автотранспортного засоб містить двигн, який використовє різні дерела енергі - теплов енергію, як двигн внтрінього згоряння (ДВЗ) і енергію стиснтого повітря, як пневмодвигн, двигн праює по черзі. При роботі в реимі теплового двигна теплова енергія рідини системи змаення накопичється в тепловом акмляторі та використовється для підігрівання стиснтого повітря. КСУ виконана з моливістю проходення робочого тіла із пневмобалонів через теплоакмлятор, в який встановлено теплообмінник системи охолодення ДВЗ для накопичвання і зберігання певний час теплоти від рідини системи змаення. Двигн механічно пов'язаний з механізмом трансмісі, о передає кртний момент на колеса ведчого моста. Механізм трансмісі виконано вигляді планетарного механізм, один вал якого пов'язаний з двигном, а дргий - з ведчими колесами автотранспортного засоб (АТЗ) та автономним компресором. Використовють декілька двигнів, праюючих за різними ізичними принипами (два пневматичні роторні двигни мотор-колесо і двигн внтрінього згоряння (ДВЗ)). Теплообмінник виконано окремо від теплоакмлятора, вони з'єднані мі собою магістралями, в системі яких протікає рідина, о підігрівається під час роботи ДВЗ від рідини системи змаення, встановлений теплоакмлятор накопичє і зберігає тепло. При роботі пневмодвигнів стиснте повітря підігрівається в теплообмінник для підвиення енергетично активності робочого тіла, а саме стиснтого повітря пер ні останнє надійде до двигуна.
Keywords: автотранспортнi засоби