Забезпечення сталого розвитку транспортних підприємств в умовах цифрової трансформації та впровадження принципів ESG - Кудрявцев, В. М.; Kudriavtsev, V. M. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Мета. Обґрунтувати доцільність об'єднання процесів цифрової та ESG-трансформації транспортних підприємств у єдину стратегію та представити концепцію такого об'єднання. Методика дослідження. У роботі застосовано методи системного аналізу для виявлення сучасних технологічних трендів у розвитку транспортних підприємств, а також контент-аналіз наукових праць вітчизняних і зарубіжних вчених у галузі управління змінами, забезпечення сталого розвитку підприємств, цифрової та ESG-трансформації. Теоретичною і методологічною основою дослідження є праці провідних вітчизняних і зарубіжних науковців, присвячені розгляду питання сталого розвитку та цифрової і ESG-трансформації. Результати. У роботі визначено, що перехід до сталого розвитку українського транспортного сектору пов'язаний із необхідністю структурної, цифрової та ESG-трансформації економіки. Також було виявлено ключові напрямки, що сприяють зростанню синергії між цифровою та ESG-трансформацією, а саме: розробка цифрових рішень у сфері екологічної безпеки; управління трансформаційними процесами, підготовка кадрів розробників комплексних рішень у сфері цифровізації та ESG; розробка підходів до оцінки ефектів від впровадження цифрових рішень для ESG. Відзначено, що сучасна концепція управління стійким розвитком транспортних підприємств передбачає виділення спеціального контуру в системі управління підприємством, що відповідає за сталий розвиток і містить процедури аналізу та моніторингу процесів цифровізації, ESG-факторів і ризиків. Основне завдання виділення такого контуру управління – запобігання виходу підприємства за межі стійкості за рахунок вжиття превентивних заходів. Цифрова та ESG-трансформація нині є актуальним трендом і тригером розвитку транспорту в усьому світі. При цьому ESG-розвиток є принципом, що скеровує й обмежує цифровізацію та промисловий розвиток, у той час як цифрова трансформація підсилює та прискорює прогрес у царині зелених технологій та економіки. Наукова новизна: уточнено термінологічний апарат у царині цифрової та ESG-трансформації підприємств, що дало змогу сформулювати пропозиції зі створення спеціального контуру управління сталим розвитком підприємств, який міститиме превентивний механізм запобігання виходу підприємств за межі стійкості. Практична значущість: запропоновано підхід до інтеграції процесів цифрової та ESG-трансформації для підвищення конкурентоспроможності та стійкості транспортних підприємств, швидкості їх адаптації до зовнішніх змін, обмежень і ризиків.
Ensuring sustainable development of transport enterprises in the context of digital transformation and implementation of esg principles
Keywords: ESG; цифрова трансформація; сталий розвиток; ESG- трансформація; транспорт; digital transformation; sustainable development; ESG transformation; transport; 330.34; https://doi.org/10.30977/PPB.2226-8820.2024.33.154