Спосіб зменшення браку листових заготовок зі сталі 08Ю, призначених для холодного штампування - Подзолков, Валерій Сергійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2021)
Об’єкт дослідження – процеси швидкісного рекристалізаційного відпалу та перестарювання холоднокатаної тонколистової сталі 08Ю. Метою роботи є розробка способу підвищення технологічної пластичності при збереженні міцності і запобіганні старіння заготовок із холоднокатаної низьковуглецевої листової сталі 08Ю. Завданням даної роботи є відпрацювання режимів швидкісного рекристалізаційного відпалу та наступного перестарювання стрічкових заготовок із сталі 08Ю для отримання необхідного рівня механічних властивостей, які б покращили їх деформівність та здатність до вельми глибокого витягування при холодному штампуванні з них виробів. . Методи дослідження – металографічний аналіз, електронна мікроскопія, вимірювання твердості, визначення механічних властивостей, випробування на витягування за Ерексеном. Встановлені оптимальні параметри швидкісного режиму рекристалізаційного відпалу холоднокатаної тонколистової сталі 08 Ю, який забезпечує найкращу структуру і властивості для подальшої холодної обробки тиском. Досліджені температурно - часові режими подальшого перестарування і для запобігання процесів її природного старіння при тривалому вилежуванні або транспортуванні. Запропанований спосіб та режими термічної обробки заготовок із готового листа прокату сталі 08Ю для плегшення їх деформівності та покращення штампуєжмості з метою зменшення браку при виготовленні виробів холодним деформуванням з глибоким та складним витягуванням
Keywords: тонкий лист; холоднокатана сталь 08Ю; швидкий нагрів; рекристалізаційний відпал; структура; властивості; перестарювання; старіння; технологічна пластичність; холодна обробка тиском; глибоке витягування