Співпраця наукових осередків країн Євросоюзу та України в галузі впровадження адитивних технологій біомедичних виробів - Дурягіна, З. А.; Плешаков, Е. І.; Тепла, Т. Л.; Богун, Л. І.; Кулик, В. В.; Ізонін, І. В.; Лемішка, І. А.; Цвид, Д. В.; Дурягина, З. А.; Плешаков, Э. И.; Тепла, Т. Л.; Богун, Л. И.; et al. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2020)
Адитивні технології (АТ) істотно випереджають та еволюціонують швидше за інші технологічні процеси виробництва. На сьогодні значна частина галузей виробництва використовує традиційні технології, тому в найближчому майбутньому вони можуть стати потенційними споживачами АТ. Розглянуті приклади застосування адитивних технологій. що дозволяють вирішувати складні завдання зі створення виробів біомедичного приз-начення вітчизняного виробництва завдяки досвіду європейських країн, це допоможе на-лагодити власне виробництво. Швидке зростання 3D-друку підтверджує високий потенціал цієї технології. Об’єднання наукових колективів у створення ефективного конкурентного середовища для розвитку АТ дозволить забезпечити технологічний прорив України в майбутнє.
Сотрудничество научного центра стран Евросоюза и Украины в области внедрения аддитивных технологий для изделий биомедицины
Cooperation of the Research Centers of the European Union and Ukraine in the implementation of additive technologies for biomedicine products
Keywords: адитивні технології; біомедичні вироби; 3D-друк; імплантанти; прототипування; досвід країн ЄС; аддитивные технологии; биомедицинские изделия; 3D-печать; имплантанты; прототипирование; опыт стран ЕС; аdditive technology; biomedical products; 3D-printing; implants; prototyping; experience of EU countries; 621.01; 10.30977/BUL.2219-5548.2020.88.1.30