Розробка лабораторного практикуму за темою «Дослідження структури мехатронних систем повного приводу автомобіля» - Грєбєнніков, Дмитро Олександрович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
Мета роботи – підвищення ефективності навчального процесу під час проведення лабораторних робіт з дисципліни «Електричні системи і комплекси транспортних засобів» в умовах дистанційного навчання. Об’єкт дослідження – процес віртуалізації лабораторного практикуму. Предмет дослідження – мехатронні агрегати систем розподілу крутного моменту по колесах автомобіля. Метод дослідження – віртуальна апробація дослідних зразків. Проаналізовано структуру мехатронних систем трансмісії AWD повного приводу автомобіля з використанням реактивних і активних електрично-керованих фрикційних муфт зчеплення ELS. Розглянуто відзнаки устрою і процесів функціонування електрогідравлічних муфт Haldex різного покоління, а також устрій і процеси функціонування роздавальних коробок класу x-Drive та TOD з різними типами приводів фрикційних муфт підключення заднього приводу на замовлення. Підібрано тематичний відео-контент. Складено комплект методичних вказівок до виконання лабораторних робіт. Визначено ефективність впровадження віртуалізованого практикуму.
Keywords: віртуальний лабораторний практикум; повний привід AWD; пакет фрикціонів; муфта ELS; муфта Haldex; привід x-Drive; роздавальна коробка TOD; відео-контент