Стратегічне планування діяльності торговельного підприємства - Осадчий, Микола Олександрович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
Об’єкт дослідження – процеси стратегічного управління підприємством. Предмет дослідження – моделі, методи і механізми планування діяльності торговельного підприємства. Мета роботи – розвиток науково-теоретичних основ, а також розробка практичних рекомендацій щодо формування напрямів стратегічного розвитку торговельного підприємства на засадах стратегічного планування. Метод дослідження – теоретичне узагальнення, методи аналізу і синтезу, комплексний підхід, графічний метод конкурентного профілю, метод конкурентного аналізу, метод інтегральної оцінки стратегічного потенціалу, PEST-аналіз, SWOT-аналіз. Наукова новизна роботи: запропоновано авторське бачення комплексного підходу до реалізації основних управлінських функції стратегічного планування діяльності торговельного підприємства шляхом об’єднання традиційних та специфічних функцій, реалізація яких дозволяє останньому забезпечувати активну взаємодію елементів стратегічного планування між собою, створюючи цілісний план в межах існуючої власної ефективної стратегії, а також досягати успіху в динамічному бізнес-середовищі. Результати роботи апробовано на Міжнародній науково-практичній конференції здобувачів вищої освіти і молодих вчених «Сучасні напрямки розвитку економіки і менеджменту підприємств України», ХНАДУ, листопад 2023 р.
Keywords: стратегічне планування; стратегія; торговельне підприємство; конкурентоспроможність; стратегічний потенціал; розвиток