Фізико-механічні властивості багатошарових CrN/NbN-покриттів - Сердюк, І. В.; Столбовий, В. О.; Кривошапка, Р. В.; Петрушенко, С. І.; Serdiuk, Iryna Vitaliivna; Stolbovyi, Viacheslav Oleksandrovich; Kryvoshapka, Ruslan Vasylʹovych; Petrushenko, Serhii Ivanovych (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Підвищення стійкості матеріалів до руйнівного впливу зовнішніх факторів залишається актуальним. Одним із методів розв’язання цього завдання є застосування захисних вакуумно-дугових покриттів із поліпшеною зносостійкістю. Створення багатошарових покриттів СrN/NbN виконували за умови таких технологічних параметрів нанесення покриттів: тиск реакційного газу у вакуумній камері (РN = 0,08–0,27 Па), постійна негативна напруга на підкладці (Uп = 70–200 В). Покриття мали різну кількість шарів (N = 68, 270, 1080) і товщина ша-рів становила від 17 до 150 нм. Дослідження впливу технологічних параметрів нанесення на фізико-механічні властивості багатошарових покриттів СrN/NbN є важливим для прогнозованого отримання необхідних властивостей багатошарових систем.
Physico-mechanical properties of multilayer CrN/NbN coatings
Keywords: вакуумно-дугові покриття; багатошарові покриття; мікротвердість; морфо-логія поверхні; фізико-механічні властивості; vacuum arc coatings; multilayer coat-ings; microhardness; surface morphology; physical and mechanical properties.; 621.793; 10.30977/BUL.2219-5548.2025.111.0.127