Розв’язання двокритеріальної транспортної задачі на основі блокової нормалізації критеріїв - Подоляка, Оксана Олександрівна; Подоляка, Олексій Миколайович; Подоляка, Оксана Александровна; Подоляка, Алексей Николаевич; Podoliaka, Oksana; Podoliaka, Aleksii (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2021)
Розглянуто підхід до розв’язання складної двокритеріальної транспортної задачі, перший критерій якої має широкий діапазон оцінювання, а другий – гранично вузький. Для розв’язання задачі пропонується застосування нелінійної блокової нормалізації критеріїв, яка суттєво зменшує дисперсію нормованих значень обох критеріїв і, відповідно, спрощує процедури порівняння альтернатив. Обчислювальна складність алгоритму блокової нормалізації критеріїв становить О(n3).
Решение двухкритериальной транспортной задачи на основе блочной нормализации критериев
Solving of two-criterion transport problem based on block normalization
Keywords: багатокритеріальна транспортна задача; багатокритеріальна оптимізація; нормалізація; згортка критеріїв; многокритериальная транспортная задача; многокритериальная оптимизация; нормализация; свертка критериев; multicriteria transport problem; multicriteria optimization; normalization; convolution of criteria; 519.161; 10.30977/BUL.2219-5548.2021.92.1.60